reede, 12. aprill 2024

KAS KUTSEHAIGUSEID ON OLEMAS?

 


 Viimasel ajal on erinevad ametkonnad tundnud huvi kutsehaigete ja nende käekäigu kohta.

Olime juba päris rõõmsad, et ometi on hakanud midagi liikuma!

Kuid nagu ikka - ette rõõmustada ei tohi! Karm tegelikkus tõi meid kiirelt kahe jalaga maa peale tagasi.

Töökekskonna ohuteguritest põhjustatud haigestumisi diagnoosivad töötervishoiuarstid, kuid viimasel ajal on hakanud ilmnema, et sageli jäetakse kutsehaiguse diagnoos välja panemata.  Meieni jõudnud juhtumite puhul on põhjendatud kutsehaiguse mittediagnoosimist viitega, et selle diagnoosiga ei ole midagi peale hakata, ei saa tööd ega hüvitist.

Huvitav kui ma lähen perearsti juurde ja ta diagnoosib , et mul on COVID, kas saan paluda, et ta ei paneks diagnoosi välja?

Kas ei peaks arst siiski jääma oma liistude juurde ja panema alati diagnoosi välja - see mida inimene sellega peale hakkab, kas ta nõuab hüvitist või ei on juba teiste eriala esindajate pärusmaa.

Tekib küsimus: kas arstid äkki ei tohigi enam kutsehaigusi diagnoosida?

Kui vaadata statistikat siis on meil ju äärmiselt head töötingimused ja kutsehaigestumis peaaegu ei ole - 2023 aastal - 12 

2022 aastal - 21

Kahjuks on tegelik seis palju kurvem. 

Fakt elust enesest: ühe päeva jooksul saime kolm telefonikõnet inimestelt, kes ei teadnud mida nad peaksid edasi tegema. Töötervishoiuarst tõdes, et neil on täiesti olemas kutsehaigused, kuid pole mingit mõtet seda diagnoosi välja panna - sellest tuleb ainult pahandusi, keegi teid enam tööle ei taha!

Aga nendel kolmel inimesel olid tõsised tervisekahjustused, nii hingamisteedel (puidutolmust) kui ka õlavöötme ja alaselja osas seoses sundasendite ja raskuste teisaldamisega.  Kuidas on neil kolmel võimalik edasi seda tööd teha? Kas sama ohuteguriga kokkupuutumisel nende tervis ei halvene enam? Kes vastutab kui pärast jääb tööline täiesti voodihaigeks seoses selgroo kahjustustega(raskuste teisaldamine)?

Meie nõuanne oli siiski uuesti pöörduda töötervishoiuarsti poole ja paluda diagnoos välja panna vastavalt terviseseisundile.

Kas tööst põhjustatud haigestumisega on patsiendil või arstil kergem?

Tööst põhjustatud haigestumisi diagnoositi :

2023 - 38

2022 - 37

Lihtsalt jääbki tunne, et kui ei ole diagnoosi (kutsehaigus) siis pole ka probleemi - ei ole vaja tegelda seaduste väljatöötamisega ega ka töökeskkonna ohutegurite hindamisega. Kutsehaigused ja kutsehaiged kaovad sellisel juhul varem või hiljem ära.

Taas üleskutse kõigile;

Kui Teil või Teie lähedasel on jäetud kutsehaigus diagnoosimata lihtsalt seepärast" et see toob kaasa ainult ebameeldivusi ja pika kohtutee" siis palun võtke meiega ühendust!

Samas kui kellegi on vastuväiteid või hoopis teistsugune arvamus teema kohta, siis ootame ka Teie selgitusi, arvamusi!

Meie andmeid leiad kodulehelt:

https://www.kutsehaiged.ee/;

Päiksekiir postituse lõppu:  pääsesime Paide Arvamusfestivali programmi!!!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

KAS KUTSEHAIGUSEID ON OLEMAS?

   Viimasel ajal on erinevad ametkonnad tundnud huvi kutsehaigete ja nende käekäigu kohta. Olime juba päris rõõmsad, et ometi on hakanud mid...